De Kleiacademie

Opleidingscentrum voor keramiek

Bibliotheek


 

De Kleiacademie beschikt over een uitgebreide bibliotheek met bijzondere uitgaves over keramiek wereldwijd, architectuur, design, grafische kunst, kunst, kunstnijverheid, filosofie, fotografie die allen tot inspiratiebron kunnen dienen en als voorbeeld kunnen worden gebruikt.

Er zijn twee oerboeken voor de keramist.

De eerste is het door uitgever Athenaeum-Polak & VanGennep uitgebrachte vertaling “De Wereld” Naturalis historia van Plinius de oude. Vertaald door Joost van Gelder, Mark Nieuwenhuis en Ton Peters. Dit ongelooflijk interessante werk dat is geschreven 50 jaar nadat Christus werd geboren,  beschrijft voor het eerst het werk van de pottenbakker, de boetseerder in bas-reliëf en haut-reliëf, gebruikt voor het eerst de termen aarde, vuur en water. Probeert definities te geven voor kunst en de kunstenaar. Plinius in de oude wereld wist al dat de aarde rond was. Terwijl de westerse wereld door middel van Columbus en Vasco da Gama daar pas in de middeleeuwen achter kwam. Het boek is waarschijnlijk nog te koop.

ISBN 90 253 4184 5

Het tweede boek is geschreven door de aartsvader van de westerse keramiek Bernard Leach. Het pottenbakkersboek van Bernard Leach ISBN 9021307359 Uitgeverij Cantecleer

Zijn kleinzoons leven nog in Engeland en zetten de traditie van het pottenbakken voort. Zijn invloed is groot en heeft gemaakt dat de westerse wereld veel van de invloeden uit Azie en Japan in het bijzonder heeft overgenomen. In zijn eentje verbond hij Oost en West. De prestatie is des te groter als je in ogenschouw neemt dat dit gebeurde in het begin van de twintigste eeuw. Toen vlogen we nog niet naar Japan en terug.

Een heel goed boek over glazuur (helaas antiquarisch) is F. Wesselink. Glazuren een handleiding voor de keramische vakken. De Kleiacademie onderzoekt of het mogelijk is dit werk opnieuw uit te geven. Kopieën zijn via ons te verkrijgen. Uitgeverij Kroonder Bussum 1949.

 

 

 

 

Bewaren