De Kleiacademie

Opleidingscentrum voor keramiek

Glazuurcursus april 2020

De glazuur training start op woensdag 23  april 2020.

Iedere donderdag van 14.00 uur tot 21.00 uur

Glazuur is eenvoudig gezegd klei of glas met een ander smeltpunt. Klei, glas en glazuur hebben in feite dezelfde basis grondstoffen.

kleurendriehoek sinterengobe

glazuurproef 3 P.Stockmans

De kleiacademie biedt cursisten de mogelijkheid zich in stappen de technologie van het glazuur ontwerpen eigen te maken.

De cursus omvat 10 lessen glazuur berekenen en grondstoftechnologie.

Zelf rekenen is niet aan de orde want dat doet de computer. Maar met behulp van een foutloos rekenprogramma in Microsoft-Excel leer je in de twee belangrijkste stookgebieden, namelijk 1050, 1180 en 1250 graden je eigen glazuren te ontwerpen.

Je leert in deze tien lessen:

  • Het opbrengen van glazuren in de praktijk
  • Het mengen van twee grondstoffen en het verschijnsel eutecticum.
  • Wat zijn basisglazuren.
  • Het doorzien en begrijpen van de Segerformule.
  • Het verhogen en verlagen van de smelttemperatuur.
  • Mat, glanzend, opaak en kleur.
  • Wat is de werking van iedere grondstof.
  • Pigmenten, metaaloxydes en de kleurendriehoek.
  • Bijzondere effecten en glazuurfouten.

De cursus is bedoeld voor mensen die al iets met klei en keramiek doen. Je dient te beschikken over een oven die tot 1260 graden kan stoken. Je hebt een laptop of Macbook nodig met Microsoft Excel.

De cursus wordt gehouden op donderdag  van 14.00 tot 21.00 uur. Van 14.00 uur tot 18.00 uur kun je werken aan je proeven. De theorie wordt gegeven tussen 18.00 en 20.00 uur. Ook wordt er van je verwacht dat je thuis experimenten uitvoert. Je hebt een dag in de week les. De eerste les is ingeruimd om je programma te synchroniseren, je proefplaatjes te maken en je vertrouwd te maken met de opzet van de lessen.

De kosten bedragen € 550,00 inclusief het rekenprogramma en de handleiding.

De nieuwe cursus start op woensdag 23 april 2020 en loopt aansluitend door tot 25 juni. De training wordt op woensdag 16 september 2020 met een afrondende les afgesloten Dan wordt ook het Certificaat uitgereikt en de proeven uitgewisseld.

HET PROGRAMMA

1. Klei & Glazuur
De relatie tussen klei en glazuur, soorten klei, opbouw van glazuur met de 3 hoofdgroepen, definitie basisglazuur en indeling in glazuursoorten, de relatie tussen glazuur en stook temperatuur,
2. Scheikundige begrippen.
Achtergrond en begrippen, definities en overzichten van grondstoffen, hun functie, het Periodiek systeem, samengestelde stoffen, elementen, verbindingsverschijnselen, Moleculen en Atomen, Zuren en Basen, Metaal-zuurstofverbindingen en hun functie.
3. Recepten & Formules
De Segerformule vs. Glazuurrecepten, Zuurstof netwerk van Bert Cool,  Vg en Cvu waarde, Moleculairgewicht,  het gloeiverlies, oppervlakte spanning, de Base Zuurverhouding
4. Computer Glaze Lab (CGL)
Opzet en werking, relatie met  de Segerformule, uitleg afkortingen, Tabbladen, Richtlijnen voor glazuursamenstelling
5 .Kleurstoffen
Kleur en stookgebieden Kleurstoffen, Metaaloxides,  Bodystains,  Magnolica,  Frittes en Engobes, het samenstellen van glazuren.  Kleurendriehoek, het maken van proeven, grenswaarden grondstoffen/kleurpigmenten.
6. Praktijk van afwegen t/m aanbrengen
Praktijk met gewichtsreceptuur, het afwegen, mengen, zeven, malen en aanmaken van de grondstoffen. Het aanbrengen van glazuur: dompelen, gieten, penselen, spuiten, viscositeit, glazuurdikte en mogelijke glazuurfouten
7. Het stoken:
Eindtijd vasthouden, staand en liggend stoken. Plek in de oven
8. Tips en trucs. Sinterengobes, loopglazurennabespreking
9. Opaak, as en kleiglazuren. Reductie en Oxidatie
10. Ophalen, inhalen en afmaken.

Aantal deelnemers per dag maximaal 8.
Geef je op voor 31 maart 2020 via kleiacademie@gmail.com onder vermelding “glazuren.”

 

Woensdag 11 en 18 maart 2020 oriëntatiecursus glazuren. Hier leer je wat een basisglazuur is. Het verschil tussen de Segerformule en het gewichtsrecept. Iets over de grondstoffen en hun werking. We leren je te kleuren met oxides en opake-makers. Je krijgt een mengschema en syllabus om alles nog eens na te lezen. Twee woensdagavonden van 17.30 uur tot 20.30 uur.
Kosten € 170,00 inclusief materiaal en eventueel stoken.

 

 

Aanmelden via “kleiacademie@gmail.com” onder vermelding van de betreffende lesmodule, vergeet niet je adres en telefoonnummer te vermelden.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Posted in Glazuurcursus voorjaar 2014 10 years, 11 months ago at 21:28.

Add a comment