De Kleiacademie

Opleidingscentrum voor keramiek

Activiteiten vanaf januari tot en met de zomer 2020


Van alle activiteiten en workshops zijn digitale folders beschikbaar

 

Zaterdag 11 januari 2020 starten we met een nieuw semester. De basiscursus wordt gegeven op dinsdag of donderdag of zaterdag of zondag. Je kiest voor 1 van de dagen.Het lesprogramma kun je vinden op onze site onder het hoofdstuk lessen.

Op woensdag en vrijdag is er open atelier. Er kan dan naar hartenlust vrij worden gewerkt. Op deze dag kun je zelfstandig werken, maar krijg je geen les. Totaal 10 dagen binnen 1 semester, kosten € 370,00 incl. materiaal en stoken. De kosten voor een 10 rittenkaart zijn € 425, deze is 2 semesters geldig.Van je wordt verwacht dat je ervaring hebt in het werken met klei. Van woensdag 15 januari t/m woensdag 18 maart van 11-18.00 uur Werkplaatsbegeleiders Gwen Wyllie en Hans Ludenhoff  Van vrijdag 17 januari t/m vrijdag 20 maart van 11-17 uur Werkplaatsbegeleiders Gelske Mout en Monique Koese Maximaal 12 deelnemers per dag. Plaatsen op de vrije atelierdagen zijn nog ruimschoots beschikbaar.

Iedere zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van de meivakantie, lesdag handvormen en draaien onderdeel van de basiscursus. Leerkrachten Gelske Mout en Hans Ludenhoff.  maximaal 14 deelnemers. Totaal 12 lessen per kwartaal. Prijs € 575,00 Eindigt 28 maart.

Iedere zondag van 10.00 tot 17.00 uur, lesdag handvormen en draaien onderdeel van de basiscursus. Leerkrachten Gelske Mout en Camille Verbunt.  maximaal 14 deelnemers. Totaal 12 lessen per kwartaal. Prijs € 575,00 Eindigt 29 maart

Iedere dinsdag  van 11.00 tot 18.00 uur met uitzondering van de meivakantie, en overige officiële feestdagen, lesdag draaien onderdeel van de basiscursus. Leerkracht Camille Verbunt met assistentie van Monique Koese.  maximaal 14 deelnemers. Totaal 12 lessen per kwartaal. Prijs € 575,00 Eindigt 31 maart 2020

Iedere donderdag van 11.00 tot 18.00 uur, met uitzondering van de meivakantie, lesdag handvormen en draaien onderdeel van de basiscursus. Leerkrachten Baba Kooij en Hans Ludenhoff.  maximaal 14 deelnemers. Totaal 12 lessen per kwartaal. Prijs € 575,00 eindigt 2 april.

Iedere vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur, atelierdagen vrij werken. Dit met uitzondering van de bekende vakantieperiodes. Op deze dag kun je zelfstandig werken, maar krijg je geen les. Maximaal 12 deelnemers. Totaal 10 dagen. Werkplaatsbegeleider Gelske Mout en Monique Koese. Prijs € 370,00 incl. materiaal en stoken.  Van je wordt verwacht dat je ervaring hebt in het werken met klei. Eindigt 6 december 2019. Het voorjaar van 17 april tot en met 19 juni 2020. Aanmelden is open.


Op woensdag 11 en 18 maart van 17.30 uur tot 20.30 uur staat de oriëntatiecursus glazuren op het programma.

In twee woensdagavonden leer je snel en goed de mogelijkheden van het glazuren te doorgronden en te experimenteren met kleur en structuur. Prijs € 170,00 inclusief materiaal en stoken. Docent Hans Ludenhoff en Eveline Ligtenbelt Aanmelden bij kleiacademie@gmail.com

 

 

Rond Pasen van zaterdag 11 tot en met vrijdag 17 april 2020 de zeldzame workshop “traditioneel stoken met Oosterse glazuren uit Azië met hout in een Japanse klimoven” Dat doen we in Frankrijk in het centrum van de Europese bosbouw. Het stoken van een keramiekoven met hout is een vermoeiende maar magische gebeurtenis. Het gehele proces duurt bij ons circa 5 dagen. Eén dag voorbereiden, glazuren en hout selecteren. Eén dag het werk inpakken in de oven, hetgeen een secuur werk is. De volgende dag circa 16 uur stoken met hout waarbij de deelnemers elkaar afwisselen en de temperatuur in de oven oploopt tot 1260° Celsius. Daarna een dag afkoelen en tenslotte het “moment suprême” het open maken van de oven en bekijken wat de houtas en het zout met je werkstukken hebben gedaan. Er zijn twee stookkamers. De eerste kamer vooral met de effecten van houtas, de 2e kamer  met de effecten van zoutglazuur. Gemiddeld 10 werkstukken per persoon. Kosten € 998,00 per groep met 1 ervaren stoker. Vraag de folder aan van deze fascinerende gebeurtenis. Locatie Ecolonie in de lage Vogezen bij Hennezel. Minimaal 5 maximaal 8 deelnemers.

De glazuurcursus: Vanaf 23 april starten we op donderdag met de uitgebreide glazuurcursus: Je leert zelfstandig glazuren te maken en te ontwerpen. Hoe maak je welke kleur met welke uitstraling. Van opaak naar glanzend via mat naar transparant, titaanwit of cobaltblauw, een dunne of een dikke glaslaag. Alles komt bij ons aan bod. Daarin zijn we specialist. 10 lesdagen op donderdag van 14.00 – 20.00uur. Tussen 14.00 en 18.00 uur lossen we je vragen en glazuurproblemen op. De feitelijke theorie wordt gegeven tussen 18.00 en 20.00 uur. Start 23 april, laatste les 25 juni. 10 lessen € 550,-. De kosten aanschaf grondstoffen worden door ons geschat op € 200,00. Maximaal 8 deelnemers.

De masterclass draaien: Met Pasen op 10,11 en 12 april 2020 van 10.00 tot 17.00 uur. Op deze 3 dagen kunnen deelnemers zich richten op het draaien met behulp van de elektrische pottenbakkersschijf. Er is tijd om op een ontspannen manier veel te oefenen en daardoor, ieder op zijn of haar niveau, technieken te verbeteren en een stap voorwaarts maken. De cursus wordt gegeven door Camille Verbunt en anderen. Lesgeld € 290,00 inclusief materiaal en stoken. Minimaal 5 maximaal 12 deelnemers.

4-Daagse workshop mallen maken: zaterdag en zondag 16 en 17 mei en het opvolgende weekend 23 en 24 mei. In deze leuke en leerzame workshop leer je hoe je een goede bekisting maakt voor het afgieten van een druk- of gietmal. Hoe je een mal uit twee of drie delen maakt. Welke moeder-vormen je wel kunt gebruiken en welke niet. Wat is de goede verhouding voor het maken van gips en waarom, Hoe maak ik gietklei. Manieren van ingieten, timing en drogen. Trucs die het lossen van je werkstuk
gemakkelijker maken. Diverse manieren om te decoreren en te glazuren. Docent Hans Ludenhoff. Lesgeld € 400,– inclusief materiaal en stoken.

Atelierdagen dit voorjaar op woensdag en vrijdag.

  • Open atelierdagen iedere
  • woensdag van 11.00 tot 18.00 uur, startdatum 15 april 2020, laatste woensdag 17 juni 2020.

Prijs voor 10 dagen € 370,00  inclusief materiaal en stoken

  • Open atelierdagen iedere vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur startdatum 17 april 2020, laatste vrijdag 19 juni 2020.

Prijs voor 10 dagen € 370,00  inclusief materiaal en stoken.

Lukt het je niet om alle dagen in april/mei/juni 10 x te komen, schaf dan een kaart voor 10 atelierbezoeken aan die je ook kunt gebruiken op woensdag en vrijdag in september/oktober/november 2020. Prijs voor 10 bezoeken  € 425,00. inclusief stoken en materiaal.


Zaterdag 20 juni 2020 Midzomerdag Rakustook voor leerlingen. Feestelijke dis met zelfgemaakt slowfood uit zelf gemaakt werk. Maar natuurlijk ook een uitgebreide stook. Locatie nog niet bekend maar in ieder geval in mooie natuur met de mogelijkheid om te schuilen bij regen. Kosten € 15,00 p.p.

Van 8 tot en met 21 augustus onze Summerschool in de Franse Vogezen. 14 dagen non-stop werken met klei, je draaitechniek verbeteren, zwemmen, lachen, hard werken en veel stoken op verschillende manieren. Een doe-vakantie waar je gelukkig van wordt. 1 week € 390,00 of 2 weken € 690.00. Ook is het mogelijk je 1e certificaat van de basiscursus te halen. Hetgeen je de mogelijkheid biedt de opleiding op de Kleiacademie te vervolgen. Folders beschikbaar.

Start nieuwe seizoen zaterdag 12 september, zondag 13 september en vervolgens 15 en 17-09

 

 

Aanmelden via “kleiacademie@gmail.com” onder vermelding van de betreffende lesmodule, vergeet niet je adres en telefoonnummer te vermelden.

Het lesprogramma van de Kleiacademie

 

Er zijn twee typen opleiding die men kan volgen.

1. De opleiding-begeleiding voor hen die het werken met klei en keramiek als een vorm van vrijetijdsbesteding zien maar zich toch in het algemeen willen bekwamen in de materie en het fenomeen.

2. De basisopleiding tot keramist/kunstenaar en pottenbakker-keramiekspecialist.

De basisopleiding keramist en pottenbakker omvat.

Een volle werkdag per week gedurende twee winterkwartalen en dat verdeelt over twee jaar. Dus totaal vier kwartalen. Bij de basisopleiding hoort een afzonderlijke workshop glazuren, in het voorjaar van 10 lessen.

De winterkwartalen lopen van half september tot half december en van half januari tot half april. De glazuurcursus is altijd in het voorjaar. Men committeert zichzelf voor één kwartaal.

Een winterkwartaal bestaat uit 11 lessen steeds beëindigd met een 12 e les waarin de opgedane kennis kan worden getoetst en de gemaakte werkstukken worden besproken.

De kwartaal toets is niet verplicht maar geeft, wanneer afgelegd, recht op een deelcertificaat dat anderen inzicht geeft in je kwaliteiten en een geheel vormt met het uiteindelijk te behalen diploma.

De vijf kwartaal-modules bestaan steeds uit een afgerond lesprogramma, met syllabus, verdeeld over 11 theoretische lessen van ongeveer een half tot een heel uur, afhankelijk van de stof, gevolgd door twee dagdelen practicum.

De cursussen voor recreanten en zij die voor hun plezier of hobby met klei en keramiek bezig zijn lopen paralel aan die van de basisopleiding met dat verschil dat opdrachten en werkstukken minder een relatie hebben tot de lesstof.

Men is vrij om te werken volgens eigen inzicht. De ondersteuning vanuit de Kleiacademie is echter dezelfde. Men hoeft niet mee te doen aan de kwartaal test maar mag dat wel. Men committeert zichzelf voor één kwartaal.

De Kleiacademie hoopt dat op deze wijze ook bij de recreant een vorm van professionalisme ontstaat.
De theorie en de testjes, die worden aangeboden zijn dezelfde als voor de anderen echter men is niet verplicht die te volgen.

Het dagritme is het zelfde.

Dit gelijk oplopend systeem heeft veel voordelen. Als je tijdens de opleiding tot de ontdekking komt dat je meer wilt, kun je heel makkelijk instromen in de professionele opleiding. Andersom heb je heel eenvoudig de mogelijkheid, tussendoor eens even rustig aan te doen.

http://kleiacademie.nl/keramiek/lessen/  en  http://kleiacademie.nl/glazuur/glazuur/

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Onze zomeropleiding in samenwerking met Ecolonie in Frankrijk

De Summerschool vindt dit jaar plaats tussen 4 en 18 augustus 2019.

In de vorm van twee vijfdaagse workshops. De workshops omvatten een volledige basiscursus die overeenkomt met de kwartaalcursussen van het lopende jaar. Men leert de beginselen van het draaien op elektrische schijven. Het bouwen met platen. Het maken van gebruikskeramiek. Iedere ochtend is er een half uur theorie waarbij aandacht wordt besteed aan de geologie van klei, aan vormgeving, materiaalleer en stooktheorieën. Er wordt gewerkt in dagdelen van 10.00 tot 12.30, van 14.00 tot 18.00 en als men wil van 19.30 tot 22.00 uur. Op het tussenliggende weekend kan er worden gewerkt of worden uitgerust. In de tweede week wordt de grote Japanse houtoven ingepakt en gestookt. Deelnemersprijs per week € 390,– inclusief materiaal en stoken. Boek je twee weken dan krijg je een aantrekkelijke korting en bedraagt de deelnemersprijs € 690,– inclusief stoken en materiaal. Vraag de folder aan via Kleiacademie@gmail.com

Wees er snel bij om deze bijzondere creatieve vakantie mee te maken.

De locatie waar De Kleiacademie haar Summerschool houdt is het natuurterrein van http://ecolonie.org/eco/nl/home/index.php in het dorpje Hennezel in de Vogezen vlak bij de bronnen van Vittel en Bourbonne les Bains.
De afstand vanuit het centrum van Nederland naar Hennezel is circa 600 kilometer en goed een halve dag rijden. De regio heeft een landklimaat en het is generaliserend zomers 5 graden warmer en ‘s winters 5 graden kouder dan bij ons.

Het adres Thietry 1 – 88260 – Hennezel Frankrijk

 

 

De Kleiacademie houdt zijn bijzondere workshops altijd op Ecolonie in de Franse Vogezen.

Waarom daar ver weg en niet dicht bij huis.

1. Omdat we daar de beschikking hebben over een prachtige, goed functionerende, twee-kamer keramiek oven, naar Japans model, die met hout gestookt wordt. Het met hout stoken is een bijzondere ervaring.

2. Omdat de Lage Vogezen het centrum van de Midden-Europese bosbouw is en we daar ongelimiteerd kunnen beschikken over licht hakhout dat als afval wordt beschouwd in de houtvesterij.

3. Omdat het stoken met hout en de daarbij behorende as-afzetting op keramisch werk heel bijzondere resultaten geeft. Resultaten die je nooit in stedelijke gebieden met elektrische ovens kunt bereiken.

4. Omdat de technieken en kennis die we daar toetsen en herontdekken van belang zijn voor de keramische industrie.

5. Omdat de eigenaar van het terrein ons toestaat alle mogelijke stooktechnieken, zoals kuilvuur, veldoven, zaagseloven en Rakustoken toe te passen zonder dat dit belastend is voor de omgeving.

6. Omdat het terrein, zeker in de zomer, er paradijselijk bij ligt met meren, bossen, beken, heuvels en dalen.

7. Omdat we kunnen beschikken over een fantastisch en volledig geoutilleerde atelierruimte met prachtig licht en uitzicht.

8. Omdat Ecolonie een hartelijke, idealistische, principiële organisatie is die zich sterkt maakt voor een betere wereld. Ecologisch verantwoord boert en heerlijke kazen en Panier maakt.

9. Omdat onze deelnemers gebruik kunnen maken van allerlei soorten overnachtingsmogelijkheden in verschillende prijsklassen en dus ook voor de kleine beurs.

10. Omdat meereizenden ook andere activiteiten kunnen doen die bij een vakantie horen.

  

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren