De Kleiacademie

Opleidingscentrum voor keramiek

Het lesprogramma van de Kleiacademie

 

Er zijn twee typen opleiding die men kan volgen.

1. De opleiding-begeleiding voor hen die het werken met klei en keramiek als een vorm van vrijetijdsbesteding zien maar zich toch in het algemeen willen bekwamen in de materie en het fenomeen.

2. De basisopleiding tot keramist/kunstenaar en pottenbakker-keramiekspecialist.

De basisopleiding keramist en pottenbakker omvat.

Een volle werkdag per week gedurende twee winterkwartalen en dat verdeelt over twee jaar. Dus totaal vier kwartalen. Bij de basisopleiding hoort een afzonderlijke workshop glazuren, in het voorjaar van 10 lessen.

De winterkwartalen lopen van half september tot half december en van half januari tot half april. De glazuurcursus is altijd in het voorjaar. Men committeert zichzelf voor één kwartaal.

Een winterkwartaal bestaat uit 11 lessen steeds beëindigd met een 12 e les waarin de opgedane kennis kan worden getoetst en de gemaakte werkstukken worden besproken.

De kwartaal toets is niet verplicht maar geeft, wanneer afgelegd, recht op een deelcertificaat dat anderen inzicht geeft in je kwaliteiten en een geheel vormt met het uiteindelijk te behalen diploma.

De vijf kwartaal-modules bestaan steeds uit een afgerond lesprogramma, met syllabus, verdeeld over 11 theoretische lessen van ongeveer een half tot een heel uur, afhankelijk van de stof, gevolgd door twee dagdelen practicum.

De cursussen voor recreanten en zij die voor hun plezier of hobby met klei en keramiek bezig zijn lopen paralel aan die van de basisopleiding met dat verschil dat opdrachten en werkstukken minder een relatie hebben tot de lesstof.

Men is vrij om te werken volgens eigen inzicht. De ondersteuning vanuit de Kleiacademie is echter dezelfde. Men hoeft niet mee te doen aan de kwartaal test maar mag dat wel. Men committeert zichzelf voor één kwartaal.

De Kleiacademie hoopt dat op deze wijze ook bij de recreant een vorm van professionalisme ontstaat.
De theorie en de testjes, die worden aangeboden zijn dezelfde als voor de anderen echter men is niet verplicht die te volgen.

Het dagritme is het zelfde.

Dit gelijk oplopend systeem heeft veel voordelen. Als je tijdens de opleiding tot de ontdekking komt dat je meer wilt, kun je heel makkelijk instromen in de professionele opleiding. Andersom heb je heel eenvoudig de mogelijkheid, tussendoor eens even rustig aan te doen.

http://kleiacademie.nl/keramiek/lessen/  en  http://kleiacademie.nl/glazuur/glazuur/

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Onze zomeropIeiding in samenwerking met Ecolonie in Frankrijk

De Summerschool vindt dit jaar plaats tussen 4 en 25 augustus 2018. De exacte data zijn nog niet bekend.

In de vorm van twee vijfdaagse workshops. De workshops omvatten een volledige basiscursus die overeenkomt met de kwartaalcursussen van het lopende jaar. Men leert de beginselen van het draaien op elektrische schijven. Het bouwen met platen. Het maken van gebruikskeramiek. Iedere ochtend is er een half uur theorie waarbij aandacht wordt besteed aan de geologie van klei, aan vormgeving, materiaalleer en stooktheorieën. Er wordt gewerkt in dagdelen van 10.00 tot 12.30, van 14.00 tot 18.00 en als men wil van 19.30 tot 22.00 uur. Op het tussenliggende weekend kan er worden gewerkt of worden uitgerust. In de tweede week wordt de grote Japanse houtoven ingepakt en gestookt. Deelnemersprijs per week € 390,– inclusief materiaal en stoken. Boek je twee weken dan krijg je een aantrekkelijke korting en bedraagt de deelnemersprijs € 690,– inclusief stoken en materiaal. Vraag de folder aan via Kleiacademie@gmail.com

 

Voor beide weken zijn nog 2 plekken beschikbaar. Wees er snel bij om deze bijzondere creatieve vakantie mee te maken.

De lokatie waar De Kleiacademie haar Summerschool houdt is het natuurterrein van http://ecolonie.org/eco/nl/home/index.php in het dorpje Hennezel in de Vogezen vlak bij de bronnen van Vittel en Bourbonne les Bains.
De afstand vanuit het centrum van Nederland naar Hennezel is circa 600 kilometer en goed een halve dag rijden. De regio heeft een landklimaat en het is generaliserend zomers 5 graden warmer en ‘s winters 5 graden kouder dan bij ons.

Het adres Thietry 1 – 88260 – Hennezel Frankrijk

 

Ook doet de Kleiacademie mee aan het Eigentijdsfestival van Ecolonie. Die dit jaar gehouden wordt tussen 1 en 7 juli 2018

 

 

De Kleiacademie houdt zijn bijzondere workshops altijd op Ecolonie in de Franse Vogezen.

Waarom daar ver weg en niet dicht bij huis.

1. Omdat we daar de beschikking hebben over een prachtige, goed functionerende, twee-kamer keramiek oven, naar Japans model, die met hout gestookt wordt. Het met hout stoken is een bijzondere ervaring.

2. Omdat de Lage Vogezen het centrum van de Midden-Europese bosbouw is en we daar ongelimiteerd kunnen beschikken over licht hakhout dat als afval wordt beschouwd in de houtvesterij.

3. Omdat het stoken met hout en de daarbij behorende as-afzetting op keramisch werk heel bijzondere resultaten geeft. Resultaten die je nooit in stedelijke gebieden met elektrische ovens kunt bereiken.

4. Omdat de technieken en kennis die we daar toetsen en herontdekken van belang zijn voor de keramische industrie.

5. Omdat de eigenaar van het terrein ons toestaat alle mogelijke stooktechnieken, zoals kuilvuur, veldoven, zaagseloven en Rakustoken toe te passen zonder dat dit belastend is voor de omgeving.

6. Omdat het terrein, zeker in de zomer, er paradijselijk bij ligt met meren, bossen, beken, heuvels en dalen.

7. Omdat we kunnen beschikken over een fantastisch en volledig geoutilleerde atelierruimte met prachtig licht en uitzicht.

8. Omdat Ecolonie een hartelijke, idealistische, principiële organisatie is die zich sterkt maakt voor een betere wereld. Ecologisch verantwoord boert en heerlijke kazen en Panier maakt.

9. Omdat onze deelnemers gebruik kunnen maken van allerlei soorten overnachtingsmogelijkheden in verschillende prijsklassen en dus ook voor de kleine beurs.

10. Omdat meereizenden ook andere activiteiten kunnen doen die bij een vakantie horen.

  

 

 

 

 

 

Bewaren

Bewaren