De Kleiacademie

Opleidingscentrum voor keramiek

Korte Keramiek Workshops


Losse workshops  najaar 2017  waaraan leerlingen maar ook belangstellenden van buiten af kunnen deelnemen zijn:

Workshop: “mallen maken van gips”. Op 27 en 28 april en 4 en 5 mei 2018 houden we onze workshop “mallen gieten”.

In deze leuke en leerzame workshop leer je hoe je een goede bekisting maakt voor afgieten van een druk of gietmal. Hoe je een mal uit twee of drie delen maakt. Welke moeder-vormen je wel kunt gebruiken en welke niet. Wat is de goede verhouding voor het maken van gips, Hoe maak ik gietklei. Manieren van ingieten timing en drogen. Trucs die het lossen van je werkstuk gemakkelijker maken. Diverse manieren om te decoreren en te glazuren.

De workshop vindt plaats op de Kleiacademie aan de Ingelandenweg 1. 1069 WE Amsterdam-Osdorp. Op vrijdag 27 en 28 april en 4 en 5 mei 2018 . Van 11.00 tot 18.00 uur. Kosten € 450,– inclusief materiaal en stoken.

Bij de academie kun je vrij parkeren.
De lessen worden gegeven door Hans Ludenhoff initiatiefnemer van de Kleiacademie, keramist en pottenbakker.

 

Workshop: Goed fotograferen van je eigen werk. Het fotografen met een fototoestel ten behoeve van een presentatie. Het gebruik van telefoon of tablet voor presentaties op Pinterest en Facebook. Beide technieken komen aan de orde. Zondag 6 mei vanaf 11.00 uur. Kosten € 95,–

De Leraar Camille Verbunt was voorheen fotograaf , filmer en T.V. cameraman.

Masterclass draaien van Camille Verbunt, In deze drie dagen kunnen deelnemers zich helemaal richten op de pottenbakkersschijf. Er is tijd om op ontspannen manier te oefenen en daardoor ieder op zijn /haar niveau technieken te verbeteren, een stap te maken. In overleg met Camille worden haalbare doelen gesteld. Oefenen is het uitgangspunt. Er is natuurlijk aandacht voor vorm en afwerking. Een selectie wordt gestookt. Maximaal 12 leerlingen.
Periode 20,21 en 22 april 2018 van 10.00 uur tot 17.00 uur.  Kosten 290,– inclusief materiaal en stoken. Voor de lunch wordt gezorgd.

 

 

Oriëntatie workshop glazuren.

Wanneer en waar:
Op woensdag 14 en 21 maart 2018 wordt deze workshop gehouden van  18.30. tot 21.30 uur onder leiding van Carla Zegers. De workshop vindt plaats op de Kleiacademie, Ingelandenweg 1, 1069 WE, Amsterdam. 06-14936125  Voor wie: De Oriëntatie is bedoeld voor een ieder die kennis wil maken met glazuur techniek en al enige ervaring heeft met klei en keramiek. Wat leer je? Wat is een basisglazuur en wat is haar chemische structuur. Het zelfstandig maken van glazuren aan de hand van een gewichtsrecept. Het kiezen van een glazuur aan de hand van een smelttemperatuur. Het maken van een kleuren driehoek met diverse pigmenten en mat- of opaakmakers. Hoe je recepten van het internet en uit de  literatuur moet lezen. Spelen met effectglazuren. Prijs voor twee dagdelen € 150,– inclusief materiaal en stoken.

Van zondag 8 tot zaterdag 14 april de unique workshop “traditioneel stoken met hout in een Japanse klimoven” Het stoken van een keramiekoven met hout is een vermoeiende maar magische gebeurtenis.

Het gehele proces duurt bij ons circa 5 dagen. Eén dag voorbereiden, glazuren en hout selecteren. Eén dag het werk inpakken in de oven, hetgeen een secuur werk is. De volgende dag circa 16 uur stoken met hout waarbij de deelnemers elkaar afwisselen en de temperatuur in de oven oploopt tot 1260° Celcius. Daarna een dag afkoelen en tenslotte het “moment suprême” het open maken van de oven en bekijken wat de houtas en het zout met je werkstukken hebben gedaan. Er zijn twee stookkamers. De eerste kamer vooral met de effecten van houtas, de 2e kamer  met de effecten van zoutglazuur. Gemiddeld 6 werkstukken per persoon. Kosten € 250,00 Vraag de folder aan van deze onvergetelijke gebeurtenis. Lokatie Ecolonie in de lage Vogezen bij Hennezel.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren